Verbinden is geen jeukwoord, maar een werkwoord

Volgens Japke-d. Bouma, NRC journalist en auteur van het boek ‘Uitrollen is het nieuwe doorpakken’, is verbinden ‘de parel onder de jeukwoorden’. Is mevrouw Bouma lui, vroeg ik me af. Want verbinden is geen hol woord. Verbinden is bovenal een werkwoord. Aan het eind van haar column in NRC komt de aap uit de mouw. Bouma wil best wel verbinden, maar houdt niet van dwangmatig verbinden. Ze wil organisch verbinden. Als dat maar geen nieuw jeukwoord wordt.

netwerk

Er kleeft volgens mij ook een risico aan organisch verbinden. Zo zien we in onze woonwijken en verenigingen, in politiebureaus, ziekenhuizen en scholen en in kantoren en fabrieken dat mensen zich gemakkelijk verbinden met ‘ons soort mensen’. En mensen gaan organisch snel met de ruggen naar elkaar toe staan wanneer elkaars manier van doen hen ongemakkelijk maakt. Jammer, want in de verschillen tussen mensen zitten juist heel veel mogelijkheden. Het zou zo mooi zijn dat wanneer mensen denken “jouw realiteit is niet mijn realiteit” zij zich niet afwenden, of de ander proberen te domineren, maar juist inspiratie weten te vinden. Op die manier kunnen we elkaar naar een professioneel hoger plan tillen. Laat ik een voorbeeld geven.

Dat verbinden belangrijk is ondervond ik in mijn eerste baan. Acht jaar werkte ik als diëtist in de thuiszorg. In de praktijk zag ik dat mensen met diabetes steeds weer opnieuw werd voorgehouden om nieuwe leefregels aan te leren en de oude af te leren. Huisartsen, wijkverpleegkundigen, medisch specialisten, diabetesverpleegkundigen, diëtisten, de diabetesvereniging en ook de buurvrouw wisselden elkaar af met welgemeende adviezen.  Gaandeweg ontdekte ik dat de bloedsuikers van de diabetespatiënten op mijn spreekuur niet beter werden van mijn pogingen om nog mooiere voorlichtingsgesprekken te voeren. Die bloedsuikers werden beter, maar nog meer het welbevinden van de mensen werd beter door een eind te maken aan dat aanleren en afleren. Door ons te verbinden, door samen aan een aanpak te werken, werden we allemaal beter, de zorgverleners en de diabetespatiënten. Daar was meer voor nodig dan organisch verbinden. We moesten heel bewust over de drempel van de ander stappen. We moesten afstappen van onze vooroordelen over de ander. Statusverschillen moesten we achter ons laten. En we moesten inbreken in drukke agenda’s. Daarvoor werden heel wat organische gegroeide barrières geslecht.

Verbinden is werken. Daar krijg je geen jeuk van, maar voldoening.

Deel dit bericht op Social Media

Reacties

  1. En……. wat doe je als mensen geen zin hebben in verbinden….. dus geen zin hebben om te werken…….. de jeuk, die deze mensen hebben, levert mij geen voldoening!!

Reageer op dit bericht

Nee, bedankt  |  x